SSD nedir?
SSD (İngilizce: Solid State Drive Türkçe: Katı Hâl Sürücüsü), veri depolamak için geliştirilmiş mekanik disklerin yerini alacak veri depolama aygıtıdır.
2.5″ boyutlarında geleneksel bir Sabit diskin açılmış hali(solda) ve bir SSD disk (sağda). Klasik disklerdeki artan RPM daha fazla performans ve beraberinde sıcaklık problemi de getirmiştir. Problemlerin çözümünde kullanılan teknikler artık son limitlerine gelmiştir. Klasik diskler artık yerini yavaş yavaş kendisinden tamamen farklı ve potansiyeli oldukça yüksek olan SSD sürücülere bırakmaktadır.
1. Daha hızlıdırlar
SSD diskler klasik disklere oranla kat kat daha hızlıdırlar. Günümüzde standart bir masaüstü bilgisayar diski saniyede 90 MB, dizüstü bilgisayar diski ise 50 MB okuma seviyesine ulaşabilmektedir. Standart bir SSD’de ise okuma hızı saniyede 200 MB seviyesindedir.
2. Daha az güç harcarlar
SSD diskler HDD’lere oranla 2 kata yakın daha az güç harcarlar. İlk bakışta harcanan güç az gibi görünebilir ama özellikle taşınabilir cihazlarda bu durum oldukça önemlidir.
3. Daha hafiftirler
SSD diskler diğer disklere oranla çok daha hafiftirler. 2.5″ HDD’lere göre yarı yarıya, 3.5″ HDD’lere göre 10-15 kat daha hafiftirler.
4. Daha güvenilir ve daha sağlamdırlar
SSD diskler, klasik disklere göre çok daha güvenilir ve daha sağlamdırlar. Bunun sebebi ise klasik diskler gibi hareket eden bir parçaya sahip değillerdir.
5. Daha az ısınırlar
SSD diskler HDD’lere göre çok daha az ısınırlar. Ayrıca yüksek çalışma sıcaklıklarından etkilenmezler.
6. Daha sessiz çalışırlar
SSD diskler neredeyse sıfıra yakın ses çıkardıkları için özellikle dizüstü bilgisayarlarda bu yönden çok avantaj sağlarlar.
7. Daha dayanıklılardır
Üretici firmalar sabit disklerine genelde 2 ile 5 yıl arasında değişen garanti sağlarlar. Bazı SSD disklerde bu süre “ömür boyu”dur. Nedeniyse firmaların SSD teknolojisine olan güveninden kaynaklanıyor. Sisteminizde elektriksel bir aksaklık olmadığı sürece SSD disklerin bozulması mümkün değildir. Klasik disklerse elektriğe ve çalışırken sarsılmaya karşı oldukça hassaslardır.
SSD disklerin dezavantajları:
1. Pahalıdırlar.
2. Klasik disklere göre kapasiteleri azdır.
Bir önceki yazımız olan Radyo Reklamları İçin Jingle başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Bu Yazıya 0 Yorum Yapılmış